Cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în parteneriat cu Institutul Francez din București și Ambasada Statului Israel în România a organizat cea de-a doua ediție a festivalului de film dedicat Holocaustului, intitulată ZILELE FILMULUI: „MEMORIA HOLOCAUSTULUI” (IN MEMORIAM ELIE WIESEL).

Profitând de prezența regizorului Simcha Jacobovici la București, Institutul "Elie Wiesel" a organizat și întâlniri tematice cu elevii a două licee din București și cu membrii Federației Comunităților Evreilor din România.  Astfel, în 30 ianuarie 2017, filmul ”Struma” a fost difuzat la Complexul Educațional Lauder-Reut, iar regizorul Simcha Jacobovici le-a vorbit elevilor cu mare căldură despre realizarea acestui film inedit, cu accente de documentar, memorial și dezbatere.

 Pe data de 30 ianuarie am avut oportunitatea de a-l cunoaște pe regizorul israelian Simcha Jacobovici, și, totodată, de a viziona un film documentar realizat de către acesta, cunoscut la nivel internațional.

"Struma" este un film in memoria Holocaustului, remarcabil datorită impactului emoțional pe care acesta îl are asupra publicului. Am fost impresionată de povestea tulburătoare a unei nave de refugiați, având ca destinație Palestina. Sfârșitul tragic al unui număr mare de oameni, în anul 1942, determină începutul cercetărilor, privind cauza exploziei, cercetări care conferă documentarului un aer misterios, ce ține spectatorul in suspans, făcându-l să simtă că totul se întâmplă chiar in acel moment.

Mira Sarah Daniel (10 U)

 The activity which my classmates and I attended was memorable to say the least. We watched a movie based on the tragedy of the Struma vessel in 1942. Not only did the movie impress me, but it also gave me insight into the hardships of the Jewish people during the Holocaust. It was a very well-directed movie, and since it was a documentary, it proved to be a valid historical document.

Dimitrie Dinculescu (10 U)

Filmul "Struma", regizat de directorul Simcha Jacobovici, are ca temă principală istorisirea naufragiului vasului Struma, un vas plin de refugiați israeliți care încearcă să scape de ororile celui de-al doilea Război Mondial.

Pelicula surprinde în detaliu efectele acestui eveniment prin intervievarea unor supraviețuitori din perioada Holocaustului, dar și prin intervievarea singurului supraviețuitor al acestei tragedii. De asemenea, prin imaginile si secvențele redate, filmul are un impact puternic asupra oricărui vizualizator.

Din punctul meu de vedere, pelicula vizionată este bine realizată și are un scop educațional și istoric ridicat, pe care aș recomanda-o oricărei persoane pasionate de istoria Holocaustului și de istoria celui de-al doilea Război Mondial.

Christian Rîmniceanu (10 U)

 A fost un film care m-a impresionat pana la lacrimi, un documentar cu valente de film artistic al cărui mesaj mi-a provocat tristețe. Consider ca filmul este o capodopera ce trebuie împărtășită. Documentarul a prezentat un eveniment din cel de al doilea război mondial, mai exact ce s-a întâmplat pe vasul Struma in anul 1942. 

Alexandra Voicu (10 U)

Vizionarea documentarului despre tragedia din timpul celui de-al doilea război mondial mi-a lăsat o puternică impresie, ajutându-mă să înțeleg ramificațiile pe care relațiile internaționale le au asupra vieților civililor. Deși filmul a fost un documentar, acesta a avut o puternică încărcătură emoțională.

Robert Ștefan (10 U)

 Filmul "The Struma " regizat de Simcha Jacobovici  m-a emotionat profund deoarece prezinta poveste tragica si reala a scufundării unui vas cu mai mult de 700 de refugiati evrei la inceputul celui de al doilea razboi mondial . Documentarul prezinta locuri specifice si ii ajuta pe cei ce au pierdut oameni dragi sa aiba un loc unde sa ii planga. M-a impresionat in mod special devotamentul si contribuția regizorului in aceasta poveste neimaginabila ,si lectia de viata pe care filmul mi-a reflectat-o. Viata este un lucru unic de care trebuie sa profitam si nu trebuie sa uitam de ce s-a intamplat cu atatia oameni nevinovati pentru a nu repeta istoria. Consider ca filmul m-a inspirat si m-a ajutat sa inteleg anumite lucruri deoarece a avut un impact puternic si sentimental prin reconstituirea întâmplării nefericite.

Dumitrașcu Maria (10 U)