Sorry, you have not enough rights to view this image.

In 9 octombrie 2017 am avut ocazia de a intalni 4 membri ai Knesset - Parlamentul Israelian. Acestia au fost intampinati la intrarea scolii de catre directorul Dan Sandru, profesoarele Alexandra Oprea, Andreea Alter si Keren Ghidalovici, alături de olimpicii clasei a XII-a, Andrada Pantelimon, Theodor Drăghici si Victor Vescu.

Le-au fost prezentate activitatea si succesele Complexului Educational Lauder-Reut si au participat la o intalnire cu elevii liceului pentru a ii introduce in acest domeniu al diplomatiei parlamentare.

Fiecare oaspete s-a prezentat si a facut o scurta introducere a activitatii sale, elevii fiind profund impresionati si entuziasmati de cele aflate. Parlamentarii au fost luati cu asalt de intrebarile elevilor, curiosi sa afle cat mai multe despre viata diplomatica israeliana.

Sorry, you have not enough rights to view this image.Insa intrebarile au venit si din partea oaspetilor catre elevii Complexului Educational Lauder-Reut, in aceeasi masura, dornici de a cunoaste realizarile acestora. Astfel, elevii au prezentat domnilor parlamentari reusitele si proiectele deosebite la care participa cu multa dedicare si interes.

La finalul vizitei, invitatii au plecat profund impresionati de calitatea si nivelul academic ridicat care se regaseste in activitatea Complexului Educational Lauder-Reut.

Multumim Ambasadei Statului Israel in Romania pentru organizarea acestui eveniment inedit pentru elevii nostri, precum si pentru intreg sprijinul acordat proiectelor educationale ale scolii Lauder-Reut.

Catedra de limba ebraica

Sorry, you have not enough rights to view this image.Vizita domnilor deputați din Knesset a reprezentat pentru mine mai mult decât orice articol, studiu sau carte cu care aș fi putut încerca să-mi potolesc setea de cunoaștere – realmente, o experiență pe viu a realităților politice israeliene. Membrii delegației care ne-a vizitat școala cu ocazia Zilei Nationale a Comemorării Holocaustului provin din facțiuni diverse ale spectrului politic, preponderent din partidele coaliției de guvernare – Likud, gruparea majoritară în parlament, de centru-dreapta, cu tente tradiționaliste și naționaliste abia perceptibile; Kulanu, al doilea partid ca număr de mandate în Knesset, de asemenea de dreapta, promotor al multiculturalismului și liberalismului economic, și Partidul Muncii, Avodah, aflat actualmente în opoziție, cu o doctrină bazată pe democrație socială, sionism și militând pentru Soluția celor Două State, în cadrul procesului de pace israeliano-palestinian. Domnul deputat din Likud a ținut un discurs de mare impact, care m-a impresionat și marcat profund, vorbind despre capacitatea statului Israel de a integra imigranții în societate în toate privințele, astfel încât, odată cu trecerea timpului și adaptarea la noile condiții, care, firește, cere timp, aceștia sunt capabili și ajung chiar să îndeplinească funcții de conducere în guvernare și administrație. Pledoaria domnului deputat s-a bazat, în parte, pe exemplul propriei persoane, fiind de origine etiopiană, ceea ce, în opinia mea, a reprezentat o fundație puternică a mesajului transmis.

Vreme de aproape două milenii, renașterea statalității evreiești a reprezentat visul unui popor cu rădăcini istorice, culturale și religioase mult prea adânci pentru a putea fi concepute. Un popor care a dăruit, în decursul secolelor, genii inegalabile în toate domeniile, de la finanțe și economie la politică, artă, literatură și muzică. În data de 15 mai 1948, visul, speranța s-a materializat. Statul Israel s-a născut. În primul ceas de viață, această națiune tânără a înfruntat și respins cu un năucitor succes invazia celor patru state arabe vecine, susținute militar de încă două – Arabia Saudită și Irak. Următoarele decenii au adus noi războaie și dificultăți, întâmpinate în procesul de construire din temelii a unui stat modern pe fundația firavă pe care o lăsase în urmă colonialismul britanic. Adăpostirea și integrarea în societate a milioane de refugiați și ulterior, imigranți evrei din Europa Centrală și de Est, Magreb, Egipt, Yemen, Etiopia, Uniunea Sovietică, Irak și Statele Unite, irigarea terenurilor și dezvoltarea producției agricole în condiții deșertice, urbanizarea, menținerea unor instituții puternice și eficiente, clădirea, prin educație, a unei societăți active, motivate, cu spirit civic – în sfârșit, crearea, în Orientul Mijlociu, regiune în care astăzi țările sunt în majoritate guvernate autocratic de regimuri abuzive, opresive, zbătându-se în sărăcie și conflicte interne, în care dezintegrarea statală a devenit un fenomen frecvent, a unei democrații parlamentare exemplare, a unei puteri economice și militare, unde standardele de viață, alfabetizarea și numărul proporțional de persoane cu studii superioare sunt la unul dintre cele mai înalte niveluri de pe glob, țara în care se află cea mai mare bursă valorică a comerțului cu bijuterii de pe mapamond, țara cu cel mai ridicat grad de dezvoltare din Asia de Sud-Vest, având al treilea cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor din întreaga Asie – Statul Israel.

Toată această lume, care acum 70 de ani ar fi părut una ideatică și irealizabilă, există astăzi în realitate, iar vizita domnilor deputați din Knesset a reprezentat pentru mine întruparea acestei lumi, pentru că domniile lor sunt parte din cei care astăzi contribuie la îngrijirea și progresul său, dumnealor sunt cei care, indiferent de culoare politică și opinii personale, își canalizează toate eforturile pentru realizarea celui mai nobil scop cu putință – conducerea patriei lor către un viitor al prosperității și siguranței.

Tudor Cobrea, 10U

Elevii de liceu ai Complexului Educațional Lauder-Reut au primit săptămâna trecută, vizita unei delegații de membri ai Knessetului, cel mai important organ legislativ al sistemului politic israelian. Parlamentarii israelieni care ne-au vizitat școala, membri, de altfel, ai grupului parlamentar de prietenie România-Israel, au venit în țara noastră cu prilejul ceremoniei de comemorare a victimelor Holocaustului din România, organizată anual la Memorialul Holocaustului din București pe 9 octombrie, dată care marchează începutul deportării evreilor români în Transnistria, în 1941.

Elevii noștri s-au putut bucura de o discuție deschisă, cuprinzătoare și captivantă cu domnul Yoseph Yonah (membru al partidului Avoda), domnul Avraham Neguise (membru al partidului Likud), domnul Akram Hasoon și doamna Tali Ploskov (ambii membri ai partidului Kulanu), care, deși sunt oameni politici israelieni, provin din locuri și din culturi complet diferite. Personal, am fost plăcut surprins că dânșii ne-au vorbit atât de deschis despre originile lor, despre activitatea lor politică, dar și despre relațiile lor, personale sau oficiale, cu România.

De exemplu, domnul Yonah, deși născut în Israel, provine dintr-o familie originară din Irak, domnul Hasoon, deși născut și el Israel, face parte din comunitatea druză a acestei țări, una dintre cele mai numeroase și mai interesante minorități etnoreligioase nu numai din Israel, ci din întregul Orient Mijlociu, domnul Neguise este născut în Etiopia, leagănul celei mai mari comunități evreiești din Africa, iar doamna Ploskov este născută în fosta Uniune Sovietică, mai precis în actuala Republică Moldova. Am rămas sincer impresionat de faptul ca mulți dintre acești invitați, deși imigranți sau membri ai unor minorități etnoreligioase, au reușit, de-a lungul ultimilor zeci de ani, să se impună pe scena politică israeliană, contribuind, astfel, nu doar la bunul mers al țării dumnealor, ci și la dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-israeliene, prin intermediul activității lor din cadrul grupului parlamentar de prietenie România-Israel.

De asemenea, distinșii noștri invitați nu au ezitat să ne răspundă la întrebări, puse fie în engleză, fie în ebraică. Mulți dintre noi au fost curioși să afle când și-au început activitatea în parlamentul Israelului, cum au ajuns în Israel cei născuți în locuri foarte îndepărtate și greu încercate de soartă și cum li s-a părut țara noastră, mai ales ca domnul Yonah, șeful acestei delegații, s-a aflat pentru prima oară în România.

Această întâlnire va rămâne pentru mine una dintre cele mai importante activități la care am participat în interiorul școlii, pentru că, fiind pasionat de politică, am avut ocazia să vorbesc pe viu cu experți din acest domeniu, și, în loc să citesc despre politica israeliană, care mă preocupă de asemenea, din cărți, de pe Internet sau din reviste de specialitate, am putut să aflu nu doar detalii de la cei care o fac, ci și să le cunosc fascinantele povești de viață.                                                   Matei Vlădescu, 10U

The meeting with the Israeli delegates from Knesset was a wonderful experience for the students of the Lauder-Reut Educational Complex; we were able to learn, firsthand, about diplomacy and about the lives of the experienced diplomats we met. Students had the opportunity to interact with the diplomats and take their first steps in diplomacy in the case of our newest additions, and older students had the chance to hone their skills further.

Several students of our school also had the chance to present our curriculum and our previous experiences gained throughout our tenure here; moreover, we were also able to speak to them in Hebrew, and ensure a better conversation and to also make them feel more "like home".

All in all, the experience itself was very rewarding due to the amount of information we were able to comprehend in regards to the diplomatic field, and what it means to be a diplomat.

                                                                                            Christian Rîmniceanu, 11 U

Galerie foto