La începutul lunii mai, în cadrul Programului de Educație pentru Sănătate (program care răspunde nevoilor elevilor de cunoaștere și autocunoaștere, de înțelegere a unor noțiuni  privind sănătatea reproducerii și a familiei), am avut ocazia de a-l asculta vorbind pe domnul Gheorghe Peltecu. Domnul doctor este șef de clinică și director al Spitalului Filantropia din București, profesor universitar la Catedra de Obstetrică-Ginecologie din cadrul aceluiași spital, președinte al Comisiei Consultative de Obstetrică Ginecologie a Ministerului Sănătății.

Domnul prof. dr. Gheorghe Peltecu a prezentat elevilor, în cadrul seminarului de educație sexuală, informații despre sexualitatea umană și reproductivă. În cadrul acestei întâlniri a fost abordată o gamă largă de subiecte privind atât aspectele fizice și biologice ale sexualității, cât și aspectele emoționale și sociale.

Având în vedere că audiența a fost alcătuită din elevi de liceu, băieți și fete, prezentarea a fost centrată pe subiecte de mare interes în această etapă de viață, respectiv contracepție, infecții cu transmitere sexuală, vaccinarea anti-HPV.

Domnul profesor a precizat că educația sexuală are un rol important în dezvoltarea comportamentelor pozitive printre adolescenți, în dezvoltarea încrederii în sine și în dezvoltarea competențelor care influențează alegeri importante de viață. Acest tip de educație este necesară pentru că reprezintă un mijloc prin care adolescenții sunt ajutați să se protejeze împotriva abuzului, exploatării, sarcinii nedorite, bolilor cu transmitere sexuală și HIV.

Specialistul care le-a vorbit elevilor Lauder-Reut despre sănătatea reproducerii, i-a învățat pe aceștia că, deși reprezintă un subiect tabu în zilele noastre, acest lucru nu ar trebui să constituie un capitol separat sau opțional în educația copiilor noștri, deoarece ea este o componentă esențială a fiecărei ființe, făcând parte din identitatea noastră personală.

Un subiect important pentru adolescenți îl reprezintă contracepția. Foarte puțini dintre ei cunosc principalele metodele de contracepție, cum se folosesc și care este rată lor de eficiență. Bolile cu transmitere sexuală și HIV reprezintă un alt capitol esențial pe care școala și parinții trebuie să îl abordeze cu copiii lor. Este necesar ca adolescenții să știe cum se transmit aceste boli, care sunt riscurile și simptomele și care sunt metodele prin care se pot proteja împotriva contractării lor.

Educația sexuală medicală este o investiție în sănătatea și viitorul copiilor noștri. Rezultatul investiției ar putea fi o generație de tineri care a asimilat mai multe informații utile despre sexualitate și pot face diferența între acestea și mesajele sau imaginile provocatoare din mass-media, dar și o generație de bărbați și femei care se simt confortabil în pielea lor, care sunt bine informați, care pot lua decizii responsabile, care pot forma relații sănătoase și care pot avea grijă de corpul lor.

 În primul rând, am aprofundat cunoștinte în privința metodelor de prevenție a sarcinilor și a bolilor venerice. În al doilea rând, am primit informații utile în legătură cu posibilele boli cu transmitere sexuală despre care nu știam înainte. Consider că o astfel de prelegere este esențială în școli, întrucât ii face pe elevi să înțeleagă pericolele la care pot fi expuși și, în același timp, le sugerează modalități de a preveni/a se tratat în anumite cazuri.

Maria Dumitrașcu, elevă, 11U

Prin intermediul și cu ajutorul prezentării domnului doctor Peltecu, am devenit conștienți de anumite pericole care ne pot afecta sănătatea corpului, prezentarea dânsului fiind făcută într-un mod confortabil și deschis. Am fost informați atât despre simptomele acestor boli, cât și despre metode de prevenire. A fost o activitate care ne va folosi cu siguranță în viitor.

Sarah Daniel, elevă, 11

Prezentarea domnului doctor Peltecu a cuprins informații despre mai multe boli cu transmitere sexuală. Abordarea temei și discutarea diferitelor aspecte s-au făcut într-un mod foarte prietenos și tineresc, la fel cum și domnul doctor a păstrat o atmosferă confortabilă.

Ruxandra Pelin, elevă, 11

Datorită domnului Peltecu, am avut posibilitatea de a afla noțiuni noi despre bolile cu transmitere sexuală. Consider că întâlnirea fost interesantă și mi-aș dori să se repete.

Alessandra Voicu, elevă, 11

În urma întâlnirii cu domnul doctor Peltecu am primit o mulțime de informații utile despre sănătatea corpului nostru, date valoroase, care au venit din partea unei surse veridice, nu căutând pe internet, unde putem fi ușor induși în eroare. Lipsa educației sexuale în școli aduce cu sine un gol informațional considerabil în rândul elevilor.

Irina Manolescu, elevă, 11

Domnul doctor Peltecu Gheorghe ne-a vorbit despre sănătatea reproducerii, în cadrul Programului de Educație pentru Sănătate. A fost un curs foarte interesant, din care am aflat multe informații utile despre bolile cu transmitere sexuală.

Sabin Stavarache, elev, 11

Întâlnirea cu domnul doctor Peltecu a fost foarte informativă, deoarece ni s-au prezentat diversele boli pe care le putem contracta pe cale sexuală și a fost foarte utilă pentru înțelegerea modurilor de a le preveni.

Dimitrie Dinculescu, elev, 11

În cadrul activității de educație sexuală, am aflat o multitudine de informații necesare păstrării sănătății noastre. Am fost informați de potențialele riscuri și posibilele boli ce pot apărea in absența metodelor de protecție și contracepție.

David Sobolevschi, elev, 11