Lauder-Reut Friendship Gala, 2014

17 DECEMBRIE 2014: PENTRU PRIMA OARA ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI, S-AU APRINS LUMINILE DE HANUCA ȘI DE CRĂCIUN LA  GALA PRIETENIEI LAUDER

Pentru al treisprezecelea an la, 2013 rând, însă pentru prima oară la Palatul Parlamentului, Fundația Ronald S: Lauder România și Complexul Educațional Lauder-Reut au aprins luminile de Hanuca și de Crăciun la Gala Lauder a Prieteniei, sub auspiciile Camerei Deputaților și ale Primăriei Sectorului 3.

Ceremonia de aprindere a luminilor de Hanuca a fost oficiată de domnul Micha Lindenstrauss, magistrat, fost Avocat al Poporului, fost președinte al Curții de Conturi a Statului Israel, în prezent reprezentantul Israelului în organizația Transparency International-Global Coalition against Corruption. Luminile bradului de Crăciun au fost  aprinse de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Printre oaspeți s-au numărat ambasadorii Israelului, Canadei, Cubei,Republiciii Federale Germane, Olandei, Poloniei;  adjuncții misiunilor diplomatice ale Cehiei,Republicii Populare Chineze, Irlandei, SUA, președintele Federației Comunităților Evreiești Dr. Aurel Vainer, președintele Comunității Evreilor din București, dipl.eng Paul Schwartz, alături de părinți, profeori, elevi și personalităţi ale lumii diplomatice, culturale și mediului de afaceri.

Gazdele serii au fost Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Fundației Ronald S. Lauder România și al Complexului Educațional Lauder-Reut, și dr. Remus Borza.  Programul Galei  a cuprins un Children Talent Show susținut de  copiii de la Lauder-Reut și un spectacol regizat de dna Alice Barb- Director Centrul Cultural "Casa Artelor" Sector 3.

Fondurile obţinute sunt destinate, prin tradiția evenimentului, educației de calitate  la Complexul Educaţional Lauder-Reut.

Cu prilejul Galei,  Excelenței –Sale,   Ambasadorul cu Însărcinări Speciale  Mihnea Constantinescu, i s-a decernat  cea mai înaltă distincție din partea Jewish National Fund- Israel

Astfel, domnul ambasador Mihnea Constantinescu a devenit primul oficial român înscris vreodată în Cartea de Aur a celei mai vechi și puternice organizații verzi din lume.

Cu o carieră diplomatică de excepție ce acoperă domenii strategice dificile, de ordin transnațional, dublată de mandatul de consilier pe lângă majoritatea premierilor României postdecembriste, Mihnea Constantinescu este un reper constant de demnitate, integritate și competență apreciat ca atare în toate mediile diplomatice și politice.

O prezență deopotrivă discretă, dinamică și eficientă pe terenul relațiilor externe și a celor bilaterale cu Israelul, Mihnea Constantinescu este în același timp, ambasador, consilier de stat al Primului-Ministru, reprezentant special al României pentru securitatea energetică și viitorul șef al delegației României la președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.

Toate acestea impun o agendă complexă și intransigentă, care însă nu l-a împiedicat să se implice cu consecvență - din postura de mentor honoris causa și key-note speaker - în programul de educație preuniversitară în domeniile diplomației și afacerilor internaționale, derulat de către Complexul Educațional Lauder-Reut. Inițiat în anul 2006 de către Fundația Ronald S. Lauder în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, programul se adresează liceenilor din Lauder-Reut și este promovat cu succes în multe alte școli bucureștene, în cadrul Conferinței Anuale Lauder de Diplomație și Afaceri Internaționale.

Pentru contribuția sa la formarea timpurie a tinerilor în domeniul diplomației și afacerilor internaționale și pentru remarcabila activitate diplomatică de promovare a parteneriatelor între România şi Israel, Fundația Ronald S. Lauder și Complexul Educațional Lauder-Reut l-au înscris, în calitatea lor de reprezentanți acreditați ai învațământului evreiesc din diaspora, în Cartea de Aur a Keren Kayemet LeIsrael (Jewish National Fund Israel).

Cu o istorie care precede și căreia i se datorează însăși fondarea și existența Statului Israel, prin cele 6 strategii de dezvoltare durabila  printre care se numără și educația, Keren Kayemet LeIsrael deschide Cartea de Aur  în anul 1902 cu Theodor Herzl, vizionar și părinte al Israelului modern. Astăzi, Mihnea Constantinescu continuă linia neîntreruptă de 112 ani de mari personalități  cu contribuții determinante în planul relațiilor bilaterale.

Diploma care îl gratifică pe deplin merit pe ambasadorul Mihnea Constantinescu cu cea mai înaltă distincție a organizației, i-a fost înmânată de către doamna Tova Ben Nun-Cherbis, președintele Fundației și al Complexului Educațional Lauder-Reut. Pe scena Galei i s-au alăturat și dl Dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România împreună cu Excelența Sa domnul Dan Ben Eliezer, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Israelului. Aceștia au omagiat, la rândul  lor, valoroasa contribuție a domnului ambasador Mihnea Constantinescu la realizarea strânsei cooperări  dintre România și Israel în numeroase domenii de activitate.